H.G. Well - Een moderne utopie

Science fiction

'Een moderne utopie' is een roman uit 1905 van H. G. Wells. 

Vanwege de complexiteit en verfijning van zijn narratieve structuur, wordt 'A Modern Utopia' niet zozeer een moderne als wel een 'postmoderne utopie' genoemd. 

De roman is vooral bekend om zijn idee dat een vrijwillige adellijke orde, bekend als de Samurai, effectief zou kunnen heersen over een 'kinetische en niet statische' wereldstaat om 'het probleem van het combineren van vooruitgang met politieke stabiliteit' op te lossen. 

In zijn voorwoord voorspelt Wells (ten onrechte) dat 'A Modern Utopia' het laatste zou zijn van een reeks delen over sociale problemen die hij in 1901 begon met 'Anticipations' en waarin ook 'Mankind in the Making' (1903) was opgenomen. 

In tegenstelling tot die niet-fictieve werken, wordt 'A Modern Utopia' gepresenteerd als een verhaal dat wordt verteld door een schetsmatig beschreven personage dat alleen bekend staat als de eigenaar van de stem, die, zo waarschuwt Wells de lezer, 'niet moet worden opgevat als de stem van de ogenschijnlijke auteur die de vader is van deze pagina's'.
Hij wordt vergezeld door een ander personage dat bekend staat als "de botanicus".

Het uitgangspunt van de roman is dat er een planeet is (want "niet minder dan een planeet zal het doel dienen van een moderne utopie") precies zoals de aarde, met dezelfde geografie en biologie. Bovendien, op die planeet "bestaan" alle mannen en vrouwen die u kent en ik "in tweevoud".
Ze hebben echter 'verschillende gewoonten, verschillende tradities, verschillende kennis, verschillende ideeën, verschillende kleding en verschillende apparaten'.

Maar geen andere taal:
Inderdaad, zouden we überhaupt in Utopia moeten zijn, als we niet met iedereen konden praten?