Onno Blom - De jonge Rembrandt
Biografie
Van Rembrandts jeugd weten we weinig tot niets.
Het intiemste wat we van hem hebben is zijn werk, dat ook in die vroege jaren al verbluft door de experimentele stijl, de intellectuele diepgang en, vooral, de menselijkheid.
Voor zijn portret van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht.
Leiden, met haar jonge universiteit, immigrantenstroom en bloeiende lakenhandel, bood Rembrandt de kans om zichzelf uit te vinden.
Hoe deed hij dat?
Werd hij een geniale kunstenaar door de genius loci, de geest van Leiden, zijn familie, zijn leermeesters, opdrachtgevers, concurrenten, collega's en vrienden?
Of was zijn ontwikkeling als kunstenaar een hoogstpersoonlijk, eigenzinnig avontuur?
Hoe werd Rembrandt Rembrandt?
Dat is de vraag.
Recensie
Rembrandt van Rijn woonde vanaf zijn geboorte in 1606 tot 1631 in Leiden.
Schriftelijke bronnen of getuigenissen over die jonge jaren zijn er nauwelijks.
De plaquette in de stad die zijn verdwenen geboortehuis aangeeft, hangt zelfs op de verkeerde plaats.
Om te weten te komen wie de jonge Rembrandt werkelijk was, moeten we volgens Blom daarom kijken naar zijn werk en de 17e-eeuwse omgeving van zijn geboorteplek.
De auteur woont zelf in Leiden en houdt van zijn stad en van de schilder.
Hij beschrijft minutieus en meeslepend zijn persoonlijke speurtocht door de stad en de archieven en langs de schilderijen van de meester om, vaak met gepast voorbehoud speculerend, het jonge kunstenaarsleven te reconstrueren.
Het boek gaat daarmee niet alleen over de schilder, maar ook over de staat van de Republiek en de stad Leiden in het begin van de 17e eeuw.